Contractació justa

REFLEXIÓ
VOLEM I PODEM TRANSFORMAR LA REALITAT. T’HI SUMES?

Diuen els qui saben que la història de l’assoliment i la consolidació dels drets és una història de lluites. Així ha passat en l’àmbit de les llibertats polítiques, amb els avenços socials i en el camp de la dignificació i millora de les condicions laborals. Darrera de les lluites hi ha mobilitzacions de carrer però també hi ha una feina del dia a dia que es juga en el terreny de les nostres quotidianitats.

Hi ha lluites que es van dur a terme fa temps i ara ens toca mantenir els assoliments que mai estan del tot assegurats. Hi ha d’altres que es duen a terme molt lluny i a nosaltres ens toca respondre amb corresponsabilitat solidària. Però també hi ha lluites que se segueixen lliurant ara i aquí, ben a prop, lluites que són nostres i que de vegades ens passen per alt, de tan a la vora com les tenim.

Una d’aquestes és la Dignificació del Treball de la Llar i les Cures. Cada dia pels nostres carrers es desplacen cap a la feina milers de treballadores (i un grapat de treballadors) que entren a casa nostra i desenvolupen la seva tasca professional tenint cura dels nostres domicilis i de les persones que estimem. Més a prop impossible. Aquest col·lectiu, però, s’enfronta a unes condicions laborals penoses, per sota del que correspon a qualsevol altre col·lectiu: no tenen dret a l’atur, no es poden permetre agafar una baixa i els queden jubilacions ridícules (si és que hi arriben).

Una part de culpa la té el fet que la normativa aplicable és defectuosa i cal canviar-la. També hi juga, i aquest és un tema de encara més fondària, el fet que la nostra societat té mal gestionat el tema de les cures i cal repensar-ho de dalt a baix, posant-hi ganes, temps i diners. Però sense perdre de vista aquests dos aspectes n’hi ha un altre de més casolà, que tenim al nostre abast, cadascun de nosaltres, ara i aquí. Bona part del problema rau en el fet que desconeixem la llei, per dolenta que sigui, i per tant no l’apliquem.

Les entitats que formem la XARXA TREBALL DE LA LLAR JUST et volem facilitar eines bàsiques per conèixer els elements essencials de la normativa del Treball de la Llar i les Cures i acompanyar-te en la generació de relacions de treball professionals i justes.

Es tracta d’un tema que ens toca de ple a totes i tots, i ens correspon a nosaltres vetllar per la dignificació del sector a casa nostra. Just per aquí podem començar a canviar la realitat.